'Als je bij Willem II speelt wil je van NAC winnen'

'Als je bij Willem II speelt wil je van NAC winnen'

Met vier punten uit drie wedstrijden kent Willem II O21 een prima start van de voorjaarscompetitie in Divisie 1. Hoofdtrainer Bruno Andrade blikt terug op de beginfase van de competitie en kijkt uit naar de derby tegen NAC Breda op eigen veld.

Het seizoen begon voor het vlaggenschip van de jeugdopleiding in Nijmegen tegen N.E.C. O21. Daarna namen de Tricolores het thuis op tegen PEC Zwolle O21 en uit tegen Almere City O21.

Veelbelovende start
Uit de start van de competitie is gebleken dat O21 goed mee kan op dit niveau. ‘Ten opzichte van Divisie 2 gaat het spel in Divisie 1 sneller en wordt ook tactischer gespeeld. In Divisie 2 worden veel lange ballen gespeeld. Een niveau hoger worden we meer uitgedaagd om met een goed tactisch plan te komen. Het was ons doel om naar Divisie 1 te gaan en daar uiteindelijk tegen betere tegenstanders ons tactisch plan verder uit te rollen. Dat we de eerste wedstrijd wonnen gaf direct een boost aan het team en ook het vertrouwen dat we het óók op een hoger niveau kunnen’, geeft Andrade aan. 

De tweede wedstrijd was in de ogen van de Braziliaan een van de mindere wedstrijden dit seizoen. Aan de bal waren de Tricolores slordig en PEC Zwolle wist de ploeg goed onder druk te zetten. Dat Willem II in verdedigend goed stond heeft volgens de oefenmeester nog wel een punt opgeleverd. Daarnaast kennen beide ploegen elkaar nog van de tiltelstrijd in Divisie 2 en wisten dus ook waar elkaars sterke en zwakke punten lagen.

Standaardsituaties
Afgelopen weekend werd in Almere met 3-0 verloren van de plaatselijke FC. ‘Almere was najaarskampioen geworden in Divisie 1. In die wedstrijd konden we ook zien dat Almere een absolute topploeg in Divisie 1 is. Op zowel fysiek als voetbaltechnisch vlak hebben zij veel spelers die het verschil kunnen maken.’ Echter liep de score in Almere mede op tot 3-0 door twee standaardsituaties. Andrade is van mening dat in Divisie 1 bijna alle ploegen gelijkwaardig aan elkaar zijn. ‘Dat houdt in dat je extra scherp moet zijn om niet onnodig punten te verliezen, anders kun je zomaar degraderen. Ik ben ervan overtuigd dat wij voor plek drie of vier mee kunnen doen wanneer wij nog een paar stappen maken als team’.

Sam Tel in actie tegen PEC Zwolle O21

Focus op verdedigen
Waar Willem II in Divisie 2 veel tot scoren kwam, is dat na het wegvallen van Amoros NShimirimana een stuk minder. Niet alleen het wegvallen van de spits heeft daarvoor gezorgd, volgens Andrade. ‘Sinds dat Bram en ik voor de groep staan, hebben wij ook heel erg gehamerd op het verdedigende aspect om zo min mogelijk tegendoelpunten te incasseren. We creëren minder kansen, maar we geven ook een stuk minder weg. Aan ons is het nu om aan de slag te gaan zodat we wel weer meer kansen gaan creëren en het ook verdedigende aspect overeind houden. Daarnaast moeten we niet vergeten dat ook de weerstand in Divisie 1 natuurlijk hoger is.’

De ploeg van Andrade en Van de Vinne probeert zoveel mogelijk verrassend te spelen en te experimenteren met verschillende tactieken. ‘Dit doen wij ook om jongens klaar te stomen voor het eerste elftal. We willen niet dat zij enkel gewend zijn om 4-3-3 te spelen. Als de wedstrijd erom vraagt om kunnen schakelen naar een ander tactisch plan, is iets wat we de jongens mee willen geven’, zegt Andrade.

Zuijderwijk leeft op
Nu de weerstand hoger is, wordt er ook meer gevraagd van de jongens. Andrade is trots op het feit hoe zijn ploeg zich manifesteert. Wie hem ook positief opvalt is Rick Zuijderwijk. ‘Ik zie dat de oude Rick weer een beetje terugkomt. Ze zeggen vaak dat goede spelers op een hoger niveau zelf ook beter gaan spelen. Dat zie je bij Rick wel terug. Vanaf het moment dat hij bij ons is gekomen is hij wel weer gegroeid qua niveau. Dat is mooi om te zien. Hij is nauwelijks van de bal af te krijgen. Iedereen weet dat ze Rick in kunnen spelen en dat hij geen balverlies lijdt. Op dit moment fungeert hij echt als rustpunt in het team, zodat we onder de druk uit kunnen voetballen.’

Rick Zuijderwijk is bezig aan een sterk begin voor Willem II O21 in Divisie 1

Schut verlengt
Afgelopen week werd bekend dat Willem II Maarten Schut tot 2024 aan de club verbonden blijft. De talentvolle doelman speelde een belangrijke rol in de promotie naar Divisie 1, maar speelde de eerste twee wedstrijden van de voorjaarscompetitie bij Willem II O18. ‘Wij bespreken wekelijks met de staf van het eerste elftal wat de planning is en welke spelers eventueel beschikbaar zijn voor O21. Connor van den Berg komt bij het eerste elftal weinig aan spelen toe en hij mag officieel nog wedstrijden voor ons spelen. Hij wil ook graag, dus wij zijn blij dat we in de eerste twee wedstrijden beroep op hem konden doen. Tegelijkertijd begreep ook Schut de situatie en omdat hij ook nog wedstrijden mag keepen voor Willem II O18, koos hij er ook voor om daar zijn minuten te maken. Maarten is op jonge leeftijd al erg professioneel en weet dat hij ook ooit in een dergelijke situatie kan belanden. Daarom horen we hem hier ook niet over klagen, maar dat hij talent heeft, staat vast. Daarom zijn wij ook erg blij dat hij nog minimaal een paar jaar in Tilburg blijft.’

De derby
Zaterdag staat op Sportpark Prinsenhoeve de derby tegen NAC Breda O21 op het programma (15.30 uur). Andrade merkt dat deze wedstrijd leeft in de groep. ‘Ongeacht het niveau of leeftijd, als je bij Willem II speelt wil je van NAC winnen. Natuurlijk wil je elke wedstrijd winnen, maar deze wedstrijd heeft écht iets extra’s. Ook bij mijzelf leeft dat. Ik heb de wedstrijden tegen NAC ervaren bij het eerste elftal en dat gevoel probeer ik ook over te brengen naar de jongens. Dit zijn toch wedstrijden waar over het algemeen meer ogen op gericht zijn en waar de druk dus nog hoger ligt. Dat maakt het voetbal juist zo mooi’. Andrade geeft aan dat O21 de hele week zeer scherp getraind heeft en dat de jongens gebrand zijn op een goed resultaat. ‘De jongens die niet uit de regio komen, worden wel getriggerd door de locals. Zij kennen de belangen van deze wedstrijd en het is mooi om te zien dat ze dit gevoel naar elkaar overbrengen. Hopelijk kunnen we zaterdag rekenen op de steun van veel Willem II’ers, want als wij deze wedstrijd winnen, komen we op zeven punten en dan zetten wij een mooie stap richting lijfsbehoud in Divisie 1.’   

Geert van Erven & Toin Damen

Laatste nieuws