Andrade: 'Gaan het niet radicaal anders doen'

Andrade: 'Gaan het niet radicaal anders doen'

Bruno Andrade vormt sinds enkele weken samen met Bram van de Vinne het trainersduo van Willem II O21. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen weken en hoe staat Willem II O21 ervoor?

Andrade was samen met Paul Nuijten verantwoordelijk voor Willem II O18 en O17 en coachte met hem ook de wedstrijden. Eveneens was hij betrokken als assistent-trainer van Willem Weijs bij Willem II O21. Hij kende de spelersgroep dus al goed.

Interne oplossing
Hoewel hoofd jeugdopleiding Bastiaan Riemersma en technisch directeur Joris Mathijsen de voorkeur gaven aan een nieuwe trainer - om de continuïteit bij de overige jeugdteams te waarborgen - is de verantwoordelijkheid voor Willem II O21 uiteindelijk toch intern opgelost. ‘De afgelopen weken is niet de juiste kandidaat gevonden die binnen de visie van de Willem II Jeugdopleiding past. Om op dezelfde voet door te gaan en het aanstellen van een nieuwe trainer niet te lang op zich te laten wachten, zijn Bram en ik benaderd om het stokje over te nemen’, zegt Andrade. 

Van de Vinne en Andrade vullen elkaar goed aan. Van de Vinne heeft een pedagogische achtergrond en is volgens Andrade een heel intelligente trainer. ‘Hij heeft écht verstand van het spelletje en is een workaholic. Daarnaast schetst hij voor de spelers een mooi beeld hoe zij een bijdrage aan het team kunnen leveren, ongeacht welke rol zij in de ploeg hebben, maar ook hoe spelers zichzelf nog beter kunnen ontwikkelen’ geeft Andrade aan.

Zelf heeft Andrade vijftien jaar ervaring als profvoetballer. ‘Die ervaring en kennis, cursussen die ik tot op heden heb gevolgd en mijn netwerk neem ik weer mee. Ik heb veel gezien van de wereld, ken meerdere culturen en daaruit heb ik mijn lessen geleerd die ik nu over probeer te brengen op de nieuwe generatie’. Andrade is van mening dat Van de Vinne en hijzelf elkaar door de twee verschillende achtergronden juist zo goed aanvullen.

Bruno Andrade keerde in 2020 terug bij Willem II als jeugdtrainer.

Winnaarsmentaliteit
Andrade beschikt over echte winnaarsmentaliteit. ‘Het klinkt misschien hard, maar in Brazilië zijn er vele voorbeelden van voetballers die het niet hebben gered en daarna het verkeerde pad hebben bewandeld’ zegt Andrade. De wil om te winnen en doelen te bereiken is daarom iets wat de oefenmeester over wil brengen op zijn groep. ‘Dat wil ik doen op verschillende manieren en met andere perspectieven, want Nederland is totaal anders dan Brazilië of andere landen waar ik tijdens mijn carrière heb gespeeld’ vult Andrade aan. De Braziliaan wil duidelijk maken dat spelers overal een wedstrijd van kunnen maken en moeten proberen te winnen. ‘Als je op verschillende vlakken voor jezelf ergens een wedstrijd van maakt en wint…, dan merk je hoe lekker het is om te winnen en dan wordt het een addiction. Dat is een belangrijk aspect van topsport dat ik de jongens wil meegeven.’

Chaotische periode
De afgelopen weken waren ‘best chaotisch’ geeft Andrade toe. De club was met Van de Vinne en Andrade in gesprek om het stokje over te nemen. Toen het helemaal in kannen en kruiken was, stond een dag later de wedstrijd tegen De Graafschap op het programma. Die werd op eigen veld met 1-2 verloren. ‘Dat was geen ideale voorbereiding en daarom konden we ook niet optimaal naar de wedstrijd toewerken’. Afgelopen week - in aanloop naar de uitwedstrijd tegen Vitesse - kon dat wel. De Tricolores wonnen met 1-3 en Andrade zag een goed voetballend O21 en is trots op de werklust en veerkracht van zijn ploeg. De Tilburgers kwamen namelijk terug van een achterstand. ‘We hebben een goede groep met jongens die dag in, dag uit alles geven. Als wij het voor elkaar krijgen om een team te blijven vormen, dan maken we een goede kans om te promoveren’ zegt Andrade strijdbaar.

Ook voor de spelers is het seizoen vanwege de trainerswisseling enigszins rommelig te noemen, maar daar wordt door de spelers goed mee omgegaan. Van de Vinne en Andrade hebben de jongens de tijd gegeven om het te kunnen verwerken. Andrade geeft aan dat het al snel verwerkt was. ‘Ik was al betrokken bij de groep, Bram ook. Het enige verschil is dat we nu eindverantwoordelijk zijn’. Het trainersduo heeft de afgelopen weken steeds meer gesprekken gevoerd met spelers over de visie, normen en waarden, de manier van spelen en trainen én wat er van spelers zelf verwacht wordt. ‘Niet alles in een keer, maar stap voor stap, zodat de jongens het beter kunnen verwerken’ vult Andrade aan. Het voordeel is dat het nieuwe trainersduo verdergaat op de weg die Weijs in het begin van het seizoen al was ingeslagen, mede omdat hij ook al samenwerkte met Van de Vinne en Andrade. ‘Het is nu dus niet zo dat we het radicaal anders gaan doen. We hebben in het begin van het seizoen gezamenlijk een plan gemaakt en daar houden we nog steeds aan vast. Natuurlijk leggen wij de nadruk weer op enkele andere accenten in het spel, maar de basis blijft hetzelfde’, zegt Andrade.

Ontwikkeling
Naast Andrei Vossen is nagenoeg de gehele selectie van O21 weer fit. Tijn van der Poel traint na anderhalve week weer mee en ook Niels van Berkel is na een lange blessure eindelijk weer terug. Dat betekent dat het trainersduo een brede selectie tot hun beschikking heeft. Andrade: ’We proberen iedereen natuurlijk zoveel mogelijk minuten te geven, maar de jongens beseffen ook dat het gaat om topsport en dat iedereen dus moet vechten voor zijn plek’. Daarmee grijpt de oefenmeester ook terug op het aspect van winnaarsmentaliteit. Dat is essentieel voor spelers om zichzelf in het elftal te knokken. Van der Vinne - die aandachtig meeluistert - wil daar ook iets over kwijt: ‘We willen dat elke speler zijn eigen plan heeft. Als je basisspeler bent, wat wordt dan je volgende stap richting het stadion? Als je wisselspeler bent, wat wordt dan je volgende stap om in de basis te komen? En als je roulatiespeler bent, wat wordt dan je volgende stap? Zo proberen we elke speler wel continu te prikkelen.’

Zoals Andrade aangeeft staat er een groep die alles geeft en volop in ontwikkeling is. ‘De jongens zijn enorm gedreven en iedereen maakt op zijn manier een mooie ontwikkeling door’. Wat de Braziliaan opvalt is dat doelman Maarten Schut zich goed ontwikkelt. ‘Vorig jaar zat hij vaak bij het eerste elftal, maar speelde hij minder wedstrijden. Nu zie je dat hij die ervaringen wel meeneemt en door het spelen van wedstrijden een steeds hoger niveau haalt.’. Ook verdediger Noah Lewis laat een positieve indruk achter op Andrade. ‘Ondanks dat Noah van een grotere club komt, laat hij zien een harde werker te zijn en het niet vanzelfsprekend te vinden dat hij wekelijks speelt. Na de reguliere trainingen gaat hij vaak nog individueel door om helemaal fit te worden. Dat siert hem en daarmee heeft hij het goede voorbeeld’. Verder maakt Amoros NShimirimana een mooie ontwikkeling door. Andrade geeft aan dat de spits in een flow zit, maar dat hij daar ook hard voor werkt. ‘Hij kijkt veel beelden terug, vraagt feedback om zichzelf te verbeteren’ zegt Andrade. De hoofdtrainer wil echter niemand tekort doen, want hij is erg trots op het gehele team en het feit dat iedereen voor elkaar door het vuur gaat.

Maarten Schut stopt een penalty van PEC Zwolle.

Revanche
Vanmiddag (zaterdag, red.) om 12.30 uur neemt Willem II O21 het op eigen veld op tegen Roda JC. Enkele weken terug waren de Limburgers met 1-0 te sterk voor de Tricolores. Andrade: ‘Roda is een ploeg die heel opportunistisch speelt. Ze wonnen onlangs met 4-3 van Excelsior en zijn vergelijkbaar met ons. Ik verwacht dus een interessante wedstrijd. Want ook wij willen het spel maken en aanvallend voetbal spelen. Alle facetten dus voor een mooie wedstrijd. Ik hoop in ieder geval op een volle tribune, dat helpt om die koppositie vast te houden’, waarmee Andrade een oproep doet aan Willem II-supporters.

Stand Divisie 2

# Team G W G V P D + -
1 Willem II O21 7 4 1 2 13 +5 15 10
2 PEC Zwolle O21 7 4 1 2 13 +5 11 6
3 Roda JC O21 7 3 2 2 11 0 12 12
4 Alphense Boys O21 7 3 1 3 10 -3 9 12
5 FC Emmen O21 7 2 3 2 9 0 10 10
6 De Graafschap O21 7 2 3 2 9 0 10 10
7 Vitesse O21 7 2 1 4 7 -4 8 12
8 Excelsior Rotterdam O21 7 2 0 5 6 -3 5 8

 

Toin Damen

Laatste nieuws