‘Dit team wil veel vooruit spelen, daar sta ik ook voor als trainer'

‘Dit team wil veel vooruit spelen, daar sta ik ook voor als trainer'

Oktober was een maand van wisselende resultaten voor Willem II O21. Twee verliespartijen en twee gelijke spelen veroordelen het hoogste jeugdelftal van de Willem II Jeugdopleiding tot de 7e plaats in Divisie 1 (hoogste jeugdcompetitie). ‘Gezien het spelbeeld en het aantal kansen hadden we meer punten moeten halen’, concludeert hooftrainer Peter van den Berg.

Waar Willem II O21 in september nog wist te winnen van ADO Den Haag, lukte het de ploeg in oktober niet om drie punten te pakken. Het team bevindt zich inmiddels in de degradatiezone, al is dat volgens Van den Berg nog geen reden tot paniek: ‘Tegen Almere City en FC Emmen hadden we moeten winnen. Ook tegen PEC Zwolle zat er meer in. In Rotterdam doet de score vermoeden dat Feyenoord ons overklast heeft, maar daar waren we met momenten erg dominant aan de bal’. Van den Berg vervolgt: ‘Dit team wil veel vooruit spelen, daar sta ik ook voor als trainer'. Soms moet je bij een 3-0 achterstand echter een slot op de deur gooien en vanuit de counter voetballen als je merkt dat het initiële plan niet lukt. Dat is een punt van aandacht voor de aankomende wedstrijden.’

O21

Willem II O21 2022-2023

‘Do or die tegen FC Emmen’
De laatste wedstrijd in oktober werd gespeeld tegen FC Emmen: ‘De nummer zeven tegen de nummer acht. Dat was een 'do or die' wedstrijd. We waren dominant en hadden alles onder controle, gaven niks weg. Van onze vijftien doelpogingen vliegt er dan uiteindelijk geen enkele bal in.’ Uiteindelijk stapten de Tricolores met een punt van het veld, zonder zelf tot scoren te komen. ‘We hebben een jong team. Tegenstanders zijn vaak nét wat volwassener dan wij. Ik vind dat we soms te snel besluiten op goal te schieten, we zijn dan wat gehaast. In de training leggen we nu de nadruk op het blijven voetballen rond de zestien. Zo willen we tot grotere kansen komen.’

Speelstijl
De spelers van O21 maken nu al kennis met de speelwijze van het eerste elftal. ‘Ik heb regelmatig contact met Kevin Hofland en Reinier Robbemond over de manier van spelen. Zij voorzien ons van input, wat wij direct dan weer direct toepassen op ons team tijdens trainingen en tactische besprekingen’. Over zijn speelstijl vervolgt Van den Berg: ‘Ik spreek niet graag over koppeltjes zoals andere trainers dat wel doen. We proberen een '+1' in de opbouw te creëren, zowel achterin als op het middenveld. Ook spelen we met opkomende backs en moeten mijn buitenspelers zowel in de diepte als tussen de linies (pockets) kunnen spelen’.

Niels
Niels van Berkel in actie voor Willem II O21

Een goed voorbeeld van zo’n opkomende back is Niels van Berkel. De 20-jarige linkspoot tekende deze zomer een jaar bij. ‘Ik heb enorm veel respect voor spelers als Niels. Hij geeft elke training 100%, dat is ook een kwaliteit. Hoe hij de sport beleeft, dat is een goed voorbeeld voor veel jonge spelers die het profvoetbal willen bereiken.’

Nieuwe assistent
In zijn zoektocht naar een nieuwe assistent is Van den Berg uitgekomen bij Lucas Ekers: ‘We zaten met een probleem op wedstrijddagen, omdat Anouar Hadouir en Raymond Victoria ook hun eigen teams hebben. Lucas is trainer van de O12 en kan aanwezig zijn op wedstrijddagen. Het is fijn om ruggenspraak te hebben met iemand, zo versterk je elkaar’. Ekers sluit op dit moment aan op vrijdagen en zaterdagen. Volgens Van den Berg is het belangrijk dat alle jeugdelftallen dezelfde speelwijze hanteren: ‘Het is voor Lucas een mooie uitdaging. De ervaring die hij hier opdoet kan hij ook toepassen bij de O12’.

Spelersgroep
Wat opvalt is dat Willem II O21 elke wedstrijd met andere namen het veld op stapt. ‘Dat is nou eenmaal de gang van zaken bij O21 teams. Je bent afhankelijk van het eerste elftal. Het is fijn om soms extra kwaliteit toe te kunnen voegen doordat er eerste elftalspelers aansluiten, maar dat wil niet automatisch zeggen dat de groep dan goed op elkaar is ingespeeld’, zegt een realistische Van den Berg. Hij vervolgt: ‘daarom is het belangrijk om die jongens goed in te lichten over het wedstrijdplan en de speelwijze’. In de afgelopen weken maakten een aantal spelers hun officieuze debuut tijdens oefenwedstrijden van het eerste: ‘Ik probeer natuurlijk bij dat soort wedstrijden aanwezig te zijn. De jongens die meetrainen en spelen met het eerste komen zonder uitzondering beter terug. Zij zijn andere weerstanden gewend en brengen rust.’

Waar het team vorige maand nog met veel blessures kampte, is de groep nu redelijk compleet: ‘We zetten goede stappen. Er zijn nu drie jongens langdurig geblesseerd, maar de rest is fit’. De Rotterdammer blikt ook vooruit op de toekomst: ‘Ik zie spelers bij de O18 die over een tijdje de stap kunnen gaan maken naar O21, maar we zitten nog vroeg in het seizoen. Er zitten zeker interessante spelers bij die lichting’. 

Resterend programma
Met nog zes duels te spelen is de doelstelling duidelijk: ‘We willen buiten plek zeven en acht blijven en dus handhaven in Divisie 1’. Toch heeft dat niet de hoogste prioriteit volgens Van den Berg: ‘We willen spelers beter maken, zodat we hen kunnen afleveren aan het eerste. Dat is voor mij het belangrijkst’. Het actieplan voor de aankomende wedstrijden is duidelijk: ‘Ja, de spelers moeten ook af kunnen wijken van de standaard tactiek. Switchen tijdens een wedstrijd is soms nog een uitdaging, maar wel een belangrijk facet van het profvoetbal’. Tot slot verklaart Van Den Berg: ‘Divisie 1 is heel onvoorspelbaar. Het verschil onderling is klein. Je weet niet welke spelers gaan spelen bij de tegenstander en welke spelers wij tot onze beschikking hebben. Wij gaan er in ieder geval alles aan doen om ook in de voorjaarscompetitie in Divisie 1 te voetballen’.

# Team G W G V P +/-
1 PEC Zwolle O21 8 6 2 0 20 +13
2 FC Groningen O21 8 5 2 1 17 +16
3 Feyenoord O21 8 5 1 2 16 +14
4 De Graafschap O21 8 3 0 5 9 -1
5 ADO Den Haag O21 8 3 0 5 9 -6
6 Almere City O21 8 2 2 4 8 -5
7 Willem II O21 8 1 3 4 6 -11
8 FC Emmen O21 8 0 4 4 4 -20

Stand 4 november 2022 15.00 uur

Alle thuiswedstrijden van Willem II O21 zijn gratis te bezoeken op Sportpark Prinsenhoeve. Bekijk hier het complete wedstrijdschema.

Toin Damen

Laatste nieuws