Over de Willem II Jeugdopleiding

Bij Willem II zit opleiden in het bloed. De Tricolores hadden als een van de eerste betaald voetbal organisaties in Nederland een eigen jeugdopleiding. Daarmee is bij Willem II de jeugdopleiding ook de levensader van de club.

De opleiding heeft al vele profvoetballers opgeleid en daar is de club trots op. Opleiden is ingewikkeld, omdat je werkt met jonge mensen. Het is niet te voorspellen waar iedereen eindigt en dat is tevens de reden dat Willem II zich onthoudt van voorspellingen met betrekking tot de loopbanen van jeugdspelers. Daarom ligt de focus op de ontwikkeling van elke jeugdspeler en probeert de club uit het elke speler het maximale te halen. Later blijkt waar het maximale niveau van elke speler ligt. 

Het geven van kansen staat bij de Willem II Jeugdopleiding hoog in het vaandel. Dus niet alleen voor kinderen die door bepaalde factoren een voorsprong hebben, maar ook voor kinderen die - door wat voor reden dan ook - een achterstand hebben ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. Willem II hecht vooral waarde aan de intrinsieke motivatie van jeugdspelers.

De manier van spelen is een middel om spelers optimaal te ontwikkelen. De afdeling methodologie moet ervoor zorgen dat elke speler, op zijn niveau, een betere voetballer wordt. 
Alle jeugdspelers zijn van nature al competitief en dus spelen zij elke wedstrijd om te winnen. Echter is het wedstrijdresultaat van een jeugdteam voor het technisch kader van ondergeschikt belang en trekt Willem II daar niet snel conclusies uit. De verschillen tussen kinderen in het jeugdvoetbal kunnen groot zijn. Hiermee wordt dan ook rekening gehouden bij ontwikkeling van de jeugdspelers.

Waarden
De Willem II Jeugdopleiding heeft een zestal waarden geformuleerd welke in de ogen van de club van belang zijn om te slagen bij Willem II.

Waarde Toelichting
Betrouwbaarheid Je komt afspraken na, je komt op tijd en je praat niet achter andermans rug om.
Pionieren Je wilt graag leren, je zoekt naar verbeteringen, je bent kritisch en probeert nieuwe dingen uit.
Passie Je straalt uit dat je graag bij Willem II bent, je overwint obstakels en zet door. Feedback gebruik je om van te leren en je viert elke vooruitgang.
Impact Je haalt een consistent hoog niveau, je maakt het verschil en je denkt eerst na voordat je handelt.
Moed Je neemt risico's, maar geeft direct een eventuele fout toe. Je zegt wat je denkt, ook al is het controversieel. Je stelt vragen bij gedrag dat niet bij ons past.
Nederigheid Je maakt tijd om anderen te helpen. Je praat er niet over, maar doet het gewoon. Je hebt het beste voor met de club.